18.07.2023

10 stvari koje trebate znati pri kupnji nekretnine u Hrvatskoj

Kupnja nekretnine može biti uzbudljivo, ali istovremeno i složeno iskustvo. Ako razmišljate o kupnji nekretnine u Hrvatskoj, zemlji prekrasnih plaža, bogate povijesti i blage mediteranske klime, važno je biti dobro informiran i pripremljen. U ovom vodiču, predstavljamo vam 10 ključnih stvari koje trebate znati prije nego štose upustite u proces kupnje nekretnine u Hrvatskoj.



1. Pravni aspekti: Kada je riječ o kupnji nekretnine u Hrvatskoj, pravni aspekti mogu biti izazovni i zbunjujući, posebno za strane državljane koji nisu upoznati s lokalnim propisima. Upravo zato, Alfa Elmas nudi profesionalnu uslugu savjetovanja kako biste bili sigurni da su svi pravni aspekti vaše nove nekretnine riješeni. Naš tim stručnjaka posjeduje dubinsko razumijevanje zakonskih zahtjeva i procedura. Pružamo podršku u provjeri vlasničke dokumentacije, provjeri tereta na nekretnini i sastavljanju kupoprodajnog ugovora s prisustvom javnog bilježnika. Vaše povjerenje je naša najviša prioriteta, stoga se oslonite na nas da ćemo osigurati da vaša kupnja nekretnine u Hrvatskoj bude pravno sigurna i bezbrižna.

2. Financiranje: Razmislite o financijskoj strani kupnje. Ako trebate financiranje, istražite mogućnosti kredita za strane državljane u Hrvatskoj. Postoje različite financijske institucije koje nude kredite za kupnju nekretnina stranim državljanima, pa je važno proučiti uvjete i kamatne stope prije donošenja odluke.

3. Važnost provjere nekretnine: Prilikom kupnje nekretnine, temeljita provjera ima ključnu ulogu. Potrebno je pažljivo obratiti pozornost na stanje same nekretnine, infrastrukturu u blizini, pristupne puteve i sve relevantne informacije o susjedstvu. Dodatno, bitno je provjeriti ima li nekretnina sve potrebne dozvole i certifikate. Uz Alfa Elmas Agenciju, možete biti sigurni da ćete kao kupac imati pristup svim relevantnim i provjerenim informacijama o nekretnini. Na taj način, moći ćete donijeti informiranu odluku o kupnji nekretnine uz potpuno povjerenje u svoj izbor.

4. Porezi i troškovi: Imajte na umu da kupnja nekretnine u Hrvatskoj nosi određene poreze i troškove. Tu spadaju porez na promet nekretnina, porez na dodanu vrijednost (PDV) ako kupujete novu nekretninu, naknada za usluge javnog bilježnika i troškovi prijenosa vlasništva.

5. Prava stranaca: Kao strani državljanin, važno je biti upoznat s pravima i ograničenjima vezanim uz kupnju nekretnina u Hrvatskoj. U većini slučajeva, strani državljani mogu slobodno kupovati nekretnine u Hrvatskoj, ali uvijek je preporučljivo provjeriti najnovije zakone i propise.

6. Lokacija: Odaberite lokaciju koja vam najviše odgovara. Razmislite o svojim preferencijama i potrebama kako biste odabrali pravu lokaciju za svoju nekretninu, bilo da se radi o obali ili ruralnom području.

7. Pregled tržišta nekretnina: Prije kupnje nekretnine u Hrvatskoj, preporučljivo je napraviti pregled tržišta nekretnina. Dobro istražite cijene nekretnina u različitim regijama, uključujući popularna turistička odredišta i manje poznate lokalitete. Ovo će vam pomoći da steknete bolji uvid u trenutne trendove i vrijednosti nekretnina te donesete informiranu odluku pri kupnji.

8. Potencijal za investiciju: Kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti i izvrsna investicija. Turizam u Hrvatskoj je u konstantnom porastu, što otvara mogućnosti za iznajmljivanje nekretnine tijekom turističke sezone. Razmislite o potencijalnom povratu ulaganja i iznajmljivanju nekretnine kako biste ostvarili dodatni prihod.

9. Kulturološki faktori: Uzmite u obzir kulturološke aspekte prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj. Upoznavanje lokalne kulture, običaja i jezika može biti od velike pomoći pri integraciji i uživanju u svom novom domu u Hrvatskoj.

10. Postupak prijenosa vlasništva: Prijenos vlasništva nekretnine u Hrvatskoj podliježe određenim postupcima i dokumentaciji. Kako biste se osigurali da postupak prenosa vlasništva bude pravilno proveden, preporučljivo je angažirati pravnog stručnjaka koji će vas voditi kroz postupak i osigurati da sve formalnosti budu ispunjene u skladu s hrvatskim zakonima i propisima.

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti izvanredno iskustvo. S pravom pripremom, stručnom podrškom i detaljnim istraživanjem, možete ostvariti svoj san o vlasništvu nad nekretninom u predivnoj Hrvatskoj. Naša agencija stoji vam na raspolaganju s našim iskusnim timom i stručnim savjetima kako biste ostvarili uspješnu kupnju nekretnine u Hrvatskoj.