11.01.2023

Ulaganja u nekretnine u svrhu turističkog najma na otoku Krku

Na otoku Krku postoje različite vrste nekretnina koje se mogu koristiti u svrhu turističkog najma smještaja. Iako postoji potražnja za različitim vrstama nekretnina na otoku, ipak, neke su nekretnine više pogodne za investiranje u smislu povrata ulaganja u odnosu na druge.



Jedna od najpopularnijih vrsta nekretnina za iznajmljivanje na otoku Krku je upravo apartmanski smještaj, što proizlazi iz činjenice da je otok Krk poznata turistička destinacija s mnogo posjetitelja tijekom ljetne sezone. Turistički apartmani obično se iznajmljuju na period od nekoliko dana, pa sve do nekoliko tjedana, ovisno o potrebama turista, što može donijeti dodatni izvor prihoda za najmodavce, osobito u ljetnim mjesecima kada je potražnja za apartmanskim smještajem najveća. Tržište nekretnina na otoku Krku je upravo zbog toga jako zanimljivo.

Osim toga, turistički su apartmani popularni među posjetiteljima zbog svoje pristupačnosti i udobnosti, što ih čini traženijima od hotelskog smještaja. Iako su turistički apartmani povoljniji oblik  investicije u odnosu na druge vrste nekretnina, povrat ulaganja može biti nešto niži, uzevši u obzir ograničenost komfora i popratnog sadržaja kojeg apartmani pružaju.



Manjak komfora kod apartmanskog smještaja dovodi nas do sljedeće vrste nekretnina koje su iznimno popularan oblik investicije na otoku Krku, a to su
kuće za odmor
Kuće za odmor obično se iznajmljuju na tjednoj ili pak mjesečnoj bazi, a popularne su među obiteljima i skupinama prijatelja koji žele zajedno boraviti na odmoru. Obično su prostrane i udobne, sa mnoštvom popratnog sadržaja, što ih čini pogodnima za dugotrajni boravak turista. Kada govorimo o kućama za odmor u svrhu turističkog najma, nekoliko je faktora koji određuju moguću cijenu noćenja. Jedan od tih faktora je lokacija.

Nekretnine u blizini glavnih atrakcija i plaža obično su traženije i mogu donijeti veći izvor prihoda od najma. Neke od popularnih lokacija na otoku Krku su Malinska, Punat, Vrbnik, te sam grad Krk i njegova okolica. Međutim, treba imati na umu da su nekretnine na takvim lokacijama često cjenovno skuplje od onih smještenih u unutrašnjosti otoka Krka,  stoga je važno izvršiti detaljnu analizu tržišta i odlučiti koja je lokacija najpovoljnija za investiranje u odnosu na ciljne demografske skupine turista.

Sljedeći je faktor opremljenost nekretnine. Nekretnine lošije opremljenosti bez puno popratnog sadržaja mogu biti jeftinije od onih bolje opremljenih, ali će također zahtijevati više ulaganja za popravke i održavanje. Važno imati dobar uvid u stanje nekretnine prije nego što se donosi odluka o investiranju. Pored toga, važno je imati na umu da iznajmljivanje nekretnina zahtijeva određena ulaganja u marketing i održavanje. To uključuje kreiranje oglasa za nekretninu, održavanje nekretnine u urednom stanju i obrađivanje rezervacija i plaćanja od strane iznajmljivača. Važno imati dobar plan za upravljanje rezervacijama i biti voljan prilagoditi se promjenama na tržištu.

Ukratko, postoje različite vrste nekretnina na otoku Krku koje se mogu koristiti za iznajmljivanje, ali turistički apartmani i kuće za odmor jedni su od najpopularnijih oblika smještaja. Prilikom odluke o investiranju, važno je uzeti u obzir lokaciju, stanje i opremljenost nekretnine te usporediti mogući prihod od najma sa traženom cijenom nekretnine.