11.01.2023

Investicije v nepremičnine za turistični najem na otoku Krku

Na otoku Krku se nahajajo različne vrste nepremičnin, ki se lahko uporabljajo za turistični najem nastanitev. Čeprav je na otoku povpraševanje po različnih vrstah nepremičnin, pa so nekatere nepremičnine bolj primerne za naložbo glede donosnosti naložbe v primerjavi z drugimi. 

Ena izmed najbolj priljubljenih vrst nepremičnin za najem na otoku Krk je namestitev v apartmajih, kar izhaja iz dejstva, da je otok Krk znana turistična destinacija s številnimi obiskovalci v poletni sezoni. Turistični apartmaji se običajno oddajajo za obdobje od nekaj dni, do nekaj tednov, odvisno od potreb turistov, kar lahko najemodajalcem predstavlja dodaten vir zaslužka, predvsem v poletnih mesecih, ko je povpraševanje po apartmajskih namestitvah največje. Nepremičninski trg na otoku Krk je prav zaradi tega zelo zanimiv. Poleg tega so turistični apartmaji priljubljeni med obiskovalci zaradi cenovne dostopnosti in udobja, zaradi česar so bolj iskani kot hotelske namestitve. Čeprav so turistični apartmaji ugodnejša oblika naložbe v primerjavi z drugimi vrstami nepremičnin, je lahko donosnost naložbe nekoliko nižja, glede na omejeno udobje in spremljajoče vsebine, ki jih apartmaji zagotavljajo.Pomanjkanje udobja v apartmajski namestitvi nas pripelje do naslednje vrste nepremičnin, ki je na otoku Krk izjemno priljubljena oblika naložbe, in sicer do počitniških hiš. Počitniške hiše se običajno najamejo tedensko ali mesečno in so priljubljene med družinami in skupinami prijateljev, ki želijo na počitnice skupaj. Običajno so prostorne in udobne, z veliko spremljevalne vsebine, zaradi česar so primerne za dolgotrajnejše bivanje turistov. Ko govorimo o počitniških hišah za turistični najem, obstaja več dejavnikov, ki določajo možno ceno nočitve. Eden od teh dejavnikov je lokacija.

Po nepremičninah v bližini glavnih znamenitosti in plaž je običajno večje povpraševanje in lahko prinesejo večji vir dohodka od najemnin. Nekatere izmed priljubljenih lokacij na otoku Krku so Malinska, Punat, Vrbnik ter samo mesto Krk in njegova okolica. Vendar se je treba zavedati, da so nepremičnine na takšnih lokacijah pogosto dražje od tistih, ki se nahajajo v notranjosti otoka Krka, zato je pomembno opraviti podrobno analizo trga in se odločiti, katera lokacija je najugodnejša za naložbo. glede na ciljne demografske skupine turistov.

Naslednji dejavnik je opremljenost nepremičnine. Slabo opremljene nepremičnine brez veliko spremljajočega udobja so morda cenejše od bolje opremljenih, vendar bodo zahtevale tudi več naložb v popravila in vzdrževanje. Pred odločitvijo o naložbi je pomembno imeti dober vpogled v stanje nepremičnine. Poleg tega je pomembno upoštevati, da nepremičnine za najem zahtevajo določene naložbe v trženje in vzdrževanje. To vključuje ustvarjanje seznamov nepremičnin, vzdrževanje nepremičnine v dobrem stanju ter obdelavo rezervacij in plačil najemnikov. Pomembno je imeti dober načrt za vodenje rezervacij in se biti pripravljen prilagajati spremembam na trgu.

Skratka, na otoku Krku obstajajo različne vrste nepremičnin, ki se lahko uporabljajo za najem, a turistični apartmaji in počitniške hiše so ena izmed najbolj priljubljenih oblik nastanitve. Pri odločitvi o naložbi je pomembno upoštevati lokacijo, stanje in opremljenost nepremičnine ter primerjati morebitni prihodek od najema z izklicno ceno nepremičnine.